Een Europees en Belgisch initiatief in de strijd tegen Invasieve Uitheemse Soorten (IAS) en voor het beschermen van uiterst belangrijke ecosystemen
LIFE RIPARIAS, wat is dat? “Reaching Integrated and Prompt Action in Response to Invasive Alien Species”, wat zoveel betekent als het realiseren van een snelle en geïntegreerde aanpak van Invasieve Uitheemse Soorten. Dit zijn de sleutelbegrippen achter dit nieuwe project dat wordt gefinancierd door het LIFE-programma van de Europese Unie en de drie gewestelijke overheden van België. LIFE RIPARIAS ontwikkelt een innovatieve aanpak die de detectie van IAS zal verbeteren en zal helpen bij het stellen van prioriteiten over waar en hoe IAS over gewestelijke grenzen heen moeten worden beheerd.
IAS in de kijker. Het project richt zich op verschillende problematische invasieve planten en rivierkreeften die voor de EU als zorgwekkende IAS opgenomen zijn in Verordening (EU) nr. 1143/2014. Deze soorten vormen een bedreiging voor aquatische en oeverhabitats die enerzijds bescherming nodig hebben, maar ook kunnen worden beschouwd als "invasiehaarden" omdat zij een groot aantal IAS herbergen.
Highlights van de proefgebieden. LIFE RIPARIAS test zijn innovatieve aanpak in de stroomgebieden van Dijle, Mark en Zenne van het stroomgebiedsdistrict van de Schelde, een proefgebied dat 263.103.000 ha bestrijkt in de drie gewesten van België.
Ontmoet LIFE RIPARIAS partners! LIFE RIPARIAS gaat niet alleen over het bestrijden van IAS! Het gaat ook om de samenwerking tussen 11 organisaties in België, gaande van overheidsinstanties, de academische wereld en verenigingen, die zich allemaal inzetten om deze uitdaging aan te gaan!
Wil je meedoen? Kom meer te weten over het project op onze website en hoe je steentje bij te dragen aan het toezicht op en het beheer van IAS! Er zullen opleidingen en specifieke evenementen worden georganiseerd voor professionals en burgers. Wil je vrijwilliger worden? Dat kan!
Volg ons op Twitter en Facebook en blijf op de hoogte!