A1 Verbetering van de gegevensstroom voor vroegtijdige detectie Huidig probleem Gegevens over het voorkomen van invasieve uitheemse soorten (IAS) zijn momenteel beperkt en verspreid over een groot aantal actoren en databanken. Dit belemmert een snelle beheerrespons bij de aanpak van gevestigde en opkomende soorten. LIFE RIPARIAS' actie Deze actie optimaliseert daarom de vroegtijdige detectie en snelle uitroeiing (EDRE: Early Detection and Rapid Eradication) door de IAS-gegevens te centraliseren, te standaardiseren en openlijk beschikbaar te stellen. LIFE RIPARIAS ontwikkelt ook een waarschuwingssysteem voor invasieve planten en rivierkreeftsoorten die zich nog niet in België gevestigd hebben. |
A2 Verbetering van de gegevensstroom voor beheerrapportage
Huidig probleem
Momenteel bestaat er geen gestandaardiseerde rapportage over beheeracties ter bestrijding van IAS.
LIFE RIPARIAS' actie
Om deze leemte op te vullen ontwikkelt LIFE RIPARIAS een systeem voor beheerrapportage waarbij gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde en kwantificeerbare variabelen. Dit rapportagesysteem omvat informatie over het type beheermethoden dat wordt aangewend, de beheerinspanning, de kosten, de doeltreffendheid en de gevolgen van het uitgevoerde beheer voor andere biota of het milieu.
A4 Ontwikkeling van een beslissingsondersteunend instrument voor het beheer
Huidig probleem
De kosten in verband met het beheer van IAS zijn hoog en zullen in de toekomst waarschijnlijk stijgen. Er moeten keuzes worden gemaakt om vast te stellen welke soorten en welke sites als prioritair voor het beheer moeten worden beschouwd. Deze keuzes moeten worden ondersteund door de beste proefondervindelijke gegevens voor een efficiënte beleidsuitvoering. Helaas worden beslissingen over waar, waarom en op welke soorten actie moet worden ondernomen, momenteel hoofdzakelijk ad hoc genomen en gebaseerd op onbetrouwbare en ontoereikende gegevensbronnen. Om de beheerdoelstellingen te vertalen in operationele plannen is een workflow nodig die gebaseerd is op beslissingsondersteunende instrumenten.
LIFE RIPARIAS' actie
Deze actie biedt een ruimtelijk expliciet beslissingsondersteunend systeem om IAS-beheerders en beleidsmakers te helpen bij het vaststellen van prioriteiten voor IAS-beheerprogramma's en -acties. Het beslissingsondersteunend instrument levert informatie op zoals de definitie van beheerdoelstellingen op de schaal van het stroomgebied, de prioritering van soorten en sites en de keuze van kosteneffectieve technieken die aan de omstandigheden ter plaatse aangepast zijn.