Uitroeien in de strijd tegen uitsterven: het geval van de rode rivierkreeft

De rode rivierkreeft (Procambarus clarkii) is sinds 1996 in België aanwezig en verspreidt zich nu langzaam over het hele land. De soort is onlangs waargenomen op verschillende plaatsen in de gebieden van het LIFE RIPARIAS-project. Deze opkomende rivierkreeftsoort staat op de lijst van voor de Unie zorgwekkende invasieve uitheemse soorten. Hij is namelijk bijzonder schadelijk voor waterplanten, amfibieën en vissen, en ook voor aquatische milieus zoals oevers die worden aangetast, enz.

In 2019 werden duizenden rode rivierkreeften waargenomen in een afgelegen vijver in het plaatsje Grez-Doiceau. Dankzij de financiering van het LIFE-programma kon een plaatselijke uitroeiingsoperatie voor deze populatie worden opgestart, onder toezicht van de Service Public et des Contrats de Rivière de Wallonie.

De uitroeiingsactie bestaat uit het legen van de gekoloniseerde vijver (na het redden van de vissen) en het drooghouden ervan gedurende een periode van twee jaar, in overleg met de eigenaar van de vijver. Om de verspreiding van de rivierkreeft te voorkomen, werd een half ingegraven afsluiting rondom de vijver aangebracht en werd een rooster op de afvoer geplaatst. Na het opnieuw vullen van de vijver zullen vallen worden gebruikt om het succes van het uitroeiingsproject te evalueren.

https://www.rtbf.be/info/regions/detail_eradication-de-milliers-d-ecrevisses-de-louisiane-a-chaumont-gistoux-une-premiere-en-belgique?id=10770648 

https://www.tvcom.be/video/info/sociye-tye-/premiere-operation-d-eradiquation-de-l-ecrevisse-de-louisiane-a-grez-doiceau_28545_89.html 

obj 245